2014. december 28., vasárnap

AdWords vs. Analytics konverziómérés - Miért különböznek az adatok?

Szerző: Attila Somlovari

Túl vagyunk a 2014-es karácsonyon, és már most sorra kapjuk a kérdéseket, leveleket tőletek különböző fórumokon, hogy miért tér el az AdWords és az Analytics által mért konverziók száma egymástól? 

(Nemrég előfordult, hogy ügyfelünk azzal hívott fel minket, hogy Ő azt látja, hogy nem éri meg az AdWords?! - ez sarkallt minket ennek a bejegyzésnek megírására)

Az első kérdés amit ilyenkor felteszünk, hogy hol nézitek az eredményeket? Ilyenkor 98%-ban mindig ugyanaz a válasz: Analyticsben, hol máshol? - A hiba pedig itt van!




Egy dolgot jegyezzetek meg:


Ha futtattok AdWords hirdetéseket, akkor mindig az AdWords fiókban (is) ellenőrizzétek az eredményeket, mert a két rendszer "gondolkodása" eltér, és mind a kettő a maga eltérő metodikája alapján méri a konverziókat!

Látnunk kell, hogy ahhoz, hogy pontos eredményeket kapjunk mindkét rendszert érdemes figyelni. (Üzenjük kedves ügyfeleinknek, hogy nem ér lustának lenni, mivel erre külön felhívjuk a figyelmeteket, viszont ér elolvasni az írásos havi jelentésünket, amelyet minden hónapban megkaptok ;))

Íme egy élő példa:

Egy általunk kezelt webáruházhoz tartozó Analytics és AdWords fiókról van szó. Mindkét esetben november 27 és december 27 közötti a mintavétel. - Ráadásul azért is valós a szituáció, mert ők pont sosem léptek be az AdWords fiókba és sosem olvasták el a jelentésünket bevallásuk szerint ezidáig, maradtak a jól bevált Analyticsnél..., de most ígéretet kaptunk arra, hogy ezen változatnak :)

Az Analytics adatai: 
(klikk a képre a nagyításhoz)


Ugyanez AdWordsben:
(klikk a képre a nagyításhoz)


A különbség szembetűnő!

Amíg az Analytics mindössze 180 konverziót mért fizetett keresésből és ~3,1mFt bevételt, addig ugyanazon idő alatt a valós AdWords által behozott vásárlások száma 389 db volt és a bevétel majdnem 7mFt. Oopss, hatalmas eltérés! Mégiscsak megéri az AdWords, nem? De miért van ez így?

A különbség oka az eltérő hozzárendelési modellezésben - avagy attribúciós modellezésben keresendő. Az AdWords esetében úgy gondolkozik a rendszer, hogy az elmúlt 30 napban mér minden olyan konverziót, amelynek a konverziós folyamatában részt vett. Ilyen útvonal lehet, ha valaki keres a Google-ben és ráklikkel egy hirdetésre, majd ugyanezt a felhasználót elérjük Facebook remarketingen keresztül, majd a végén előzményekből felmegy és ekkor konvertál. Az AdWords szerint ez AdWords-ös konverzió.

Ezzel szemben az Analytics alapértelmezettként a "legutóbbi, nem közvetlen kattintás" modellezést használja, aminek a lényege, hogy a közvetlen forgalmat nem veszi figyelembe, és a konverziós érték 100%-át ahhoz a csatornához rendeli, ahonnan az ügyfél a vásárlást vagy a konverziót megelőzően átkattintott. Az előző útvonalas példánál maradva az a konverzió az Analytics szerint a Facebook-hoz lesz jóváírva, mert az volt a non-direkt előtti utolsó forrás.

Felmerülhet a kérdés, hogy melyik a jó? Melyik a legfontosabb lépés, az első vagy utolsó? Esetleg lineárisan emelkedik a fontossága a kattintásoknak? Melyik a helyes megoldás?
Egyik sem, illetve mindegyik! Ha elakarunk jutni a boltba, ami pontosan 302 lépés távolságra van, akkor melyik lépés lesz a legfontosabb? Mindegyik szükséges a 302-ből, nincs igazam?

Amit jó tudni, hogy üzleti céljaink és múltbéli tapasztalataink alapján többféle modellezést használhatunk, amiről bővebben kaphatsz információt az Analytics súgójában ide kattintva

Ezeket a modelleket beállíthatjuk, megváltoztathatjuk a Analytics adminisztráláson belül a nézet oszlopban a Társítási modellek menüpontban.

A tapasztalat:

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az AdWords eredményeit az AdWords felületén és konverziómérésén keresztül elemezzük. Ha csak az Analytics alapján döntünk, akkor bizony téves következtetéseket vonhatunk le, amire már láttam élő példát: Lekapcsolták az AdWords hirdetéseket, mondván alig hoz valamit a konyhára, majd hirtelen az összes többi csatornán 60%-al visszaesett a konverziók mennyisége. Ebben majdnem megbicsaklott a portál, pusztán amiatt a vezetői gőg miatt, hogy Ne mondjuk már meg nekik, hogy hol nézték az eredményeket és ők eddig is csak Analyticsben nézték... 

Érdekes és hasznos:

A Google okos :) Folyamatban van annak az AdWords licitálási módszernek a fejlesztése, ami arra törekszik, hogy elemezze a múltbéli konverziós útvonalakat, és ez alapján automatikusan licitáljon a rendszer. Amelyik csatorna jobban teljesít, ott magasabb CPC-t állít az algoritmus automatikusan, ahol kicsi a valószínűsége, hogy konverzió történek, ott lehet nem is fogunk beszállni a versenybe. Erről a következő hónapokban minden bizonnyal még hallani fogunk eleget.
További bejegyzések »

Címkék: , , , , ,