2016. augusztus 24., szerda

Az ideális menedzsment díjról és havi büdzséről

Amikor vállalkozásod életében eljött az idő, hogy (komolyabb) AdWords hirdetésekbe fogj, akkor nyilván egy megfelelő ügynökség megkeresése az első lépés. Arról korábban már írtunk, hogy milyen szakmai normák alapján érdemes kiválasztani az ügynökséget, viszont a mai napig sajnos a legmeghatározóbb tényező az ár Közép-Kelet-Európában, főleg Magyarországon: 
Forrás: Google 2016


Természetesen tudjuk – látjuk, hogy a kisvállalkozások igen árérzékenyek, de ugyanakkor azt is tapasztaljuk, hogy általában ők azok, akik a legnagyobb nyomást próbálják gyakorolni az ügynökségre annak érdekében, hogy a legtöbbet dolgozzanak a kampányaikon és a legjobb eredményeket érjék el. (Itt gyorsan meg is jegyeznénk, hogy a presszionálás nem segít sosem az eredményeken, sőt általában a szakértőket teszi motiválatlanná.) 

Néha, amikor kiadunk egy árajánlatot AdWords menedzsmentre, olyan visszajelzést kapunk a leendő partnertől, hogy „Mi kerül ennyibe, mikor más 20-30.000 Ft-ért is vállalja a kampánykezelést!?”. Akkor most megkérdeznénk: Tényleg azt hiszed, hogy havi néhány 10.000 Ft-ért elvégezhető az AdWords kampányok építése, optimalizálása, és a weboldalad hatékonyságának a növelése úgy, hogy valóban a legrövidebb úton ROI+ legyen a beruházás? Szerintünk nem. 

Lássunk egy általános szituációt: 

Bár másoknál nem tudjuk, hogyan történik, de ideális esetben a munka mindig az induló konzultációkkal kezdődik. Ezt követően minimum egy-két napot igénybe vesz a webhely ergonómiai elemzése, aminek a végén egy 5-15 oldalas dokumentum kerül elkészítésre. - Ugye miért terelnénk látogatottságot a weboldaladra, ha arról lepattannak a felhasználók és nem teljesítik azt az üzleti célt, ami végett a webhely maga is létrejött. 

Ma már egy valamire való online marketing szakértő tudja, hogy az AdWords optimalizálás túlnyúlik az AdWords fiókon és a webhellyel is mindig foglalkozni kell. Mi is tapasztaljuk, hogy néha duplázódik, néha ötszöröződik, néha tízszereződik a konverziók száma a weboldal rendbetételével és máris megtérülő lesz az AdWords. 

Ezt követi a mérések beállítása ami még jó pár munkaóra, konzultáció a fejlesztővel, grafikussal... Majd a brief alapján a kampányépítés következik. Ilyenkor kialakításra kerül a teljes fiókstruktúra, ami minimum 5-10 de akár több tíz, extrém esetben több száz keresési kampányból, 2-3 fajta remarketing kampányból és egyéb branding, vagy konverzió fókuszú kampányból, Youtube, esetleg AdWords béta hirdetési lehetőségből áll. Ezt, ha összeadom, akkor máris minimum 10-15 kampányról beszélünk, bennük 40-80 hirdetéscsoporttal. (Ez még akkor is igaz, ha csupán néhány terméket, vagy szolgáltatást szeretnél meghirdetni.)

Az induló munkaórák száma a startig eléri az egy heti mennyiséget, majd ezt követően jön a folyamatos önálló optimalizálása a kampányoknak és a weboldalnak, A/B tesztek… stb.. Ezt a havi menedzsment díj fedezi. Ebben a havidíjban még benne van a kommunikáció, az új kampányok építése, módosítása igény szerint, - mert ugye változik a szortiment és még sok minden más is -  némi tanácsadás és számos egyéb menet közben felmerülő apró dolog és problémamegoldás  is. 

Most akkor megint megkérdezzem: Szerinted havi 20-30.000 Ft-ért elvégezhető az AdWords kampányok építése, optimalizálása, és a weboldalad hatékonyságának a növelése? 

Jó tanács: az ilyen nagyságrendű ajánlatoktól menekülj, mert valószínűleg hamar rájössz, hogy csak a pénzed elégetése történik és ilyenkor szokták az egyébként jó potenciállal rendelkező vállalkozások azt mondani, hogy az AdWords csak a Google-nek éri meg. Pedig csak annyi történt, hogy nem a megfelelő szakértőt választották. Olcsó húsnak híg leve - ugye már halottad?

A másik sarkalatos pont, amit rendre rosszul mérnek fel a leendő hirdetők, az az: 

Optimális AdWords büdzsé. 


Valamennyi általunk kezelt AdWords fiókra kiterjedő vizsgálat alapján a fiókok átlagos kattintási költsége 60 Ft körül alakult az elmúlt hónapban. Számoljunk minimálisan 10 kampánnyal és havi 200.000 Ft induló büdzsével. Ebben az esetben kampányonként rendelkezésre áll havi 20.000 Ft, ami napi ~660 Ft, tehát átlagosan kampányonként napi 11 kattintás jöhet. Ha egy kampányban van cirka 100 db kulcsszó - márpedig annyi biztosan van a kulcsszó egyezések használata végett -, akkor kampányonként naponta 10 szóból kb. egyre jut kattintás, azaz minden tizedekre 1 db. 

Ismét feltennék egy kérdést: Szerinted a havi 200.000 Ft-os költés sok, vagy kevés? Jelen esetben profi kampányépítésre gondolunk és nem sufnituning megoldásokra. 

 Ha felveszel egy kőművest és napi néhány téglát adsz neki csupán, akkor jó sok idő fog eltelni, mire eredményt tud majd felmutatni. Nekünk épp úgy adat kell, hogy dolgozni tudjunk, különben hónapok telnek el, mire összegyűlik reprezentatív mennyiségű adat, amiből trendeket tudunk kiolvasni és érdemben optimalizálni tudunk. 

Megjegyzem, külföldi – export piacok esetében az induló havi büdzsé több ezer euró. Németországban egy átlagos kattintási költség 1-2 eurótól a 8-12 euróig terjedhet, még nyugatabbra ez még több lehet. Ne akard a német piacot meghódítani havi 1.000 euróval. UK-ben az ideális napi hirdetési keret egy átlagos fiók esetében 500 Eur a Google-ös kollégáink és a mi tapasztalatunk alapján is. 

Egyszer ez az ajánlatkérés érkezett hozzánk: 

„A feladat pár szóban: A költségkeret az Önök munkadíjával együtt havi legfeljebb 150000 Ft áfásan - ennyi pénzünk van erre a célra maximum. Eddig több céggel próbálkoztunk kb. 2 hónap időtartammal, de sikertelen volt a kampány, azaz amit ráfordítottunk, az nem jött be. Nekünk pedig ez az elvárásunk: ha kifizetünk összesen 150 ezret, akkor havi szinten annak legalább meg kell térülnie, különben veszteséges. …” 

Pontosan ez az ajánlatkérés az, amivel nem lehet mit kezdeni, hiszen „150.000 Ft Áfásan”, az 118.000 Ft nettó, ebből kell kijönnie a menedzsmentnek és a költésnek? A diszkréció végett az ajánlatkérés második részét nem tettem be, ahol leírja az ajánlatkérőnk, hogy ők egy webshop és több száz termékük van. – Pardon!?? Néha tényleg elcsodálkozunk, hogy a realitástól mennyire messze járnak az emberek. Abban viszont biztosak vagyunk, ha ezt a projektet elvállalnánk, akkor csőstül dőlne a fentebb említett presszionálás a nyakunkba, pedig attól mi még nem tudnánk dolgozni a kevés adat miatt és megromlana a kapcsolatunk.

A másik probléma, hogy 2 hónap alatt ilyen alacsony költéssel nem lehet eldönteni, hogy egy termék hirdetése működik, vagy nem. Nincs elég információ. Ha AdWordsben gondolkozunk, akkor minimum 6 hónapos időtáv az, ami alatt objektív módon meg lehet ítélni egy termék sikerességét, de persze ezt nagyban befolyásolja a rendelkezésre álló büdzsé. Azokban a fiókokban, ahol nagy mennyiségű adat jön az ideális/magas napi költségkeretek miatt, ott az optimalizálás lényegesen gyorsabb.

Fontos tudnod, hogy ebben a bejegyzésben megemlített számok teljesen átlagosak, a tapasztalataink alapján kerültek publikálásra. Természetesen vannak eltérő esetek, kivételek, de jobb, ha ebből indulsz ki és nem keresi az egód egyből a kiskaput, hogy ugyan, a te projekted biztosan kivétel! :)


Címkék: , , , ,

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal